Stein P. Aasheim

er første foredragsholder på fredag. 

Født: 1951. Bosatt i Isfjorden, Rauma. Forfatter, skribent, foredragsholder. Også benevnt "eventyrer".

"Jeg har dratt med mine egne barn høyt og lavt rundt verden, Jeg får iblant spørsmål om jeg håper de skal følge i mine fotspor. Det gjør jeg ikke".


Jeg ville bare realisere én skikkelig guttedrøm først...

I 1972 tok  Harald Bjerke og jeg hyre på en stykkgodsbåt ut fra Herøya. Vi gikk til slutt i land i Vancouver, haiket videre mot Alaska, fikk tak i en kano, leide et sjøfly og ble de første som padlet den 400 km lange South Nahanni River gjennom Yukon Territory. Det var et eventyr, og dermed var det gjort.

Planen hadde vært at jeg skulle bare gjøre ett ordentlig sprell, for så å gli pent inn i rekka. Men jeg fant aldri tilbake. Resten av livet ble styrt av guttedrømmer og eventyrlyst. Jeg oppdaget at minnene tok ikke like mye plass som drømmene. Hver gang jeg realiserte en ny drøm ble det et tomrom der det var plass til enda flere drømmer.

 • Norge på langs på ski (1976)
 • Svalbard på langs på ski (1980)
 • Trollveggen (1979 og 1989)
 • Nordveggen på Eiger, Sveits (1982)
 • Til fots gjennom New Guinea (1982)
 • Til nordspissen av Spitsbergen m kajakk (1983)
 • Padlet gjennom Tasmania (1983)
 • Cassinruta/sørveggen på Mt McKinley/Denali, Alaska (1983)
 • Syklet alene gjennom Sahara (1984)
 • Great Trango, Pakistan (1984)
 • Mt. Everest (1985)
 • Broad Peak (8002 moh), Pakistan (1987)
 • Over Grønland i Nansens utstyr og Nansens rute(1988)
 • Over Grønland (1989)
 • Opp Jenisei-3000 km gjennom Sibir (1990)
 • «Fem fjell»-det høyeste fjellet i fem verdensdeler (1992)
 • Padletur gjennom Sibir (1993)
 • Skiturer i nord-øst Sibir, 300km og 500km (1995 og 2005)
 • Drangnag Ri (6800moh) Nepal (2005)
 • Hestehandler i Mongolia (1999)
 • Skitur gjennom Gobi (2000)
 • Fangstovervintring med familien på Svalbard (2002-2003)
 • Seilbåt til Antarktis (med Arne Nævra) (2006)
 • Amundsens rute til Sørpolen (2011)

Korsika på langs på ski – Camel Trophy/Madagaskar på langs – Tømmerflåte ned Glomma – Numedalsbanen på langs med dresin – Greftkjelen, Norges dypeste grotte (den gang) – Norge på langs i januar, med en Tempo moped – Første gjennom Hellemojuvet – Finnmarksløpet 1995 - En sesong som drueplukker i Frankrike – 400km på hest til Sverige – I gullgravernes fotspor over Chilkoot Pass/Alaska – Kano ned Thelon River/Canada – Selfangstskute langs Grønlands nordøstkyst - Hundespann langs Grønlands nordvestkyst.

Se også http://www.steinpaasheim.no

"Mens du arbeider må du være sikker på at du har fått med deg alt, at du har fanget alle øyeblikk. Etterpå er det for sent."
" Cartier-Bresson"

Bård Løken

er foredragsholder og fotoguide

Jeg er født den 6/2 1964 i Vadsø. I barneårene flyttet jeg med familien min rundt omkring i Norge, men størstedelen av oppveksten hadde jeg i Svene i Numedal. Jeg har bodd mange år i Oslo, flyttet i 2002 til Tromsø og i 2006 ble altså Elverum mitt bosted. Fotografi har vært min hobby og mitt yrke siden 1985. Etter å ha kjøpt et billig speilreflekskamera under en sydentur ble jeg veldig raskt oppslukt av gleden ved å fotografere. Naturen ble min tumleplass for min nye interesse, og slik er det fortsatt. Etter noen år som amatør bestemte jeg meg for å gjøre fotograferingen til yrke. Det har etter hvert blitt mange bilder i arkivet, og jeg reiser stadig på nye turer. Gleden ved å fotografere har ikke blitt mindre med årene. Ved siden av å levere bilder til Samfoto hender det at jeg fotograferer på oppdrag. Jeg har en spesiell forkjærlighet for prosjekter, slik som f.eks arbeidet med norsk industrihistorie som resulterte i en bok samt en stor vandreutstilling i forbindelse med Kulturminneåret 2009.

De siste årene har utsmykningsoppdrag blitt en viktig del av det jeg driver med. Jeg har hatt gleden av å selge en hel del bilder til private hjem og offentlige bygg. Jeg har f.eks levert bilder til Statsministerboligen, norske ambassader, Gjøvik Tinghus og Sanderud Sykehus.

 

Hjemmeside: http://www.bardloken.com/

 

Jeg har i samarbeid med forlag og forfattere utgitt 6 bøker med egne bilder:

Oslomarka Årstidene, naturen, stemningene (Ernst G. Mortensens Forlag 1993, i samarbeid med Lars Saabye Christensen)

JotunheimenJotun Bill.mrk 2469 (Orion Forlag 2000, i samarbeid med Erlend Loe)

Med kamera i Naturen (Egen tekst. Naturforlaget 2000.)

Norske Omveier i blues og bilder  (Orion Forlag 2005, i samarbeid med Lars Saabye Christensen)

Inn i Naturen (Damm Forlag 2007, i samarbeid med Jan Chr. Næss)

Industrispor (Aschehoug & co 2008, med tekst av 10 ulike forfattere)

Jeg har også hatt glede av å samarbeide med andre fotografer, slik som Jørn Areklett Omre (Markaboka, 1996 og Hedmark i dikt og bilder, 2009) og Trym Ivar Bergsmo (Norway, facing the North, 2002).


I dag fotograferer jeg mest digitalt med utstyr fra Olympus og Hasselblad. Dette er to ulike systemer som jeg synes utfyller hverandre veldig godt. Olympus har sin store fordel når været er dårlig, hvis jeg vil bære eller jobbe så lett som mulig. Eller hvis jeg vil oppnå tekniske fordeler som ekstrem dybdeskarphet eller vil utnytte fordelene som kraftige vidvinkler eller kraftige teleobjektiver gir meg. Jeg har erfart at den fantastiske kvaliteten til Olympus-objektivene kompenserer for det lille formatet på sensoren sammenlignet med andre småbildekameraer med en noe større sensor. Hasselblad gir meg uovertruffen teknisk kvalitet, til tross for at det er tungt å bære velger jeg ofte å jobbe med Hasselblad på grunn av den fantastiske tekniske kvaliteten som mellomformatet kan by på.

Olympus: Jeg bruker både E-3 og E-30. Av objektiver bruker jeg 7-14/4, 14-35/2, 50 macro og 150/2.

Hasselblad: Jeg bruker H3DII (39 MP). Jeg er en stor fan av TS-adapteret som fungerer på de faste brennviddene opp til 100 millimeter. Objektivene jeg bruker er 28 mm, 35 mm, 50 mm, 80 mm, 120 macro og 300 mm.

Jeg fotograferer i rå- (raw-) format, konverterer til 16-bits tif-filer i Capture1 (Olympus) eller Phocus (Hasselblad) og gjør justeringer i Adobe Photoshop.

"There is nothing worse than a sharp photograph of a fuzzy concept"
"Ansel Adams"

Johnny Haglund

er foredragsholder og fotoguide.


BORTGJEMT, UKJENT OG AVSIDES.

Fra gullgravere i Kongo til vinter i Sibir

Johnny Haglund er født i Norge og utdannet som ingeniør, men han forstod tidlig at han: "ikke var laget for å tilbringe livet mellom fire vegger." Siden 1988 har han reist verden, alltid med kamera i hånd, og i 1994 hadde han sin første Historien publisert.

Han har alltid hatt stor interesse for vill, isolert, fjerntliggende og mystiske steder og kulturer, og da hans erfaring vokste, gikk han dypere og dypere inn i jungler, fjell og ørkener. Hans første publiserte artikkel kom etter at en tur til Irian Jaya (i New Guinea) i 1994. Der gikk de seg vill i jungelen og det gikk 42 dager før han endelig fant veien tilbake. Etter dette begynte Johnny å skrive til et norsk magasin, og etter et par år begynte han å leve av det.

I dag jobber han på heltid som frilansfotograf og forfatter. Hittil har han hatt ca 500 artikler publisert og har skrevet og fotografert fem bøker på norsk, med bilder fra mange land over hele verden. Johnny reiser mellom fire til seks måneder på veien hvert år og seks måneder hjemme i Norge, hvor han bruker sin tid til å skaffe penger til sitt neste eventyr.

I World Press Photo Contest i 2012 vant han andre premie i Daily Life Singles-konkurransen med et bilde av en jente som dykker i Kongo-elven for å fange fisk, mens han i 2013 vant en første plass i Travel Photographer Of the Year konkurranse med en serie bilder fra alligator jakt i Louisiana (i kategorien "Wild Stories"). I 2014 vant han to førsteplasser i årets Travel Photographer: for kategorien One One og Black & White, og en andreplass i kategorien Science and Natural History of the Pictures Of the Year (POYI) konkurransen med bilder av den brennende byen Jharia, India.

Se også http://www.johnnyhaglund.com

"If your picture isn't good enough, you're not close enough."
"Robert Capa"

Asle Hjellbrekke

er foredragsholder og fotoguide.

Asle er født i 1948 og er en norsk profesjonell naturfotograf og IT-spesialist. Han studerte IT, matematikk og elektronikk ved Universitetet i Oslo (1970–1976). Som naturfotograf har han i tillegg til Norge også arbeidet en god del i Finland, Alaska og Latin-Amerika (i sistnevnte sted har han nå tilbrakt tilsammen 3 år - for det meste i Chile og Argentina). 

Hans mange multimediaprogram og bildekåserier er blitt presentert i en rekke land. Har arbeidet mye som kursleder og guide ved fotokurs, fotoworkshop og fotoreiser i Norge, Finland, Chile og Argentina. Holdt bl.a. i 8 år fotokurs i Jotunheimen i regi av DNT. Hjellbrekke har vært medlem av foreningen Norske Naturfotografer/NN siden 1983 og leder der i 10 år. Har også vært president i den internasjonale naturfotoforeningen IFWP. Siden 1989 har han vært juryleder i det årlige norske «NM i Naturfoto» i regi av tidsskriftet Villmarksliv. 

I 1994 oppnådde han en 1. plass i Wildlife Photographer of the Year konkurransen («Naturfotografenes Oscar»). Publiserte i 1996 boka «Magiske øyeblikk» sammen med Janos Jurka og Lassi Rautiainen. Hjellbrekke er tilknyttet bildebyrået NTB Scanpix.

Se også hjellbrekke.wordpress.com

"The best picture is around the corner. Like prosperity"
"Ansel Adams"

Arild Solberg

er fotoguide på Festivalen.

Han er fødd på Sandnes i 1962. I ein alder av 6 år flyttet han til Sykkylven. og noen år seinere begynte han med å ta bilder, og det vart hans favoritthobby.

I 1990 registrerte han egen fotovirksomhet som reklame og naturfotograf. Bygget studio i 1991-1992 på 600kvm ++, som var utstyrt med teknisk kamera, blitzutstyr og egen E6 - lab.

Sommeren 2000 gikk han over til digital med teknisk digitalt kamera som den gongen leverte 24 MegaPixel, og kunne i  tillegg bruke “stitche teknikk” for å  levere digitale filer som var opptil 96 MegaPixel i 2000. Spesialiserte seg fort mot 360 Aerial fra lufta med å sette sammen mange bilder , som igjen leverte  opptil 1200 MegaPixel i Multi Shot og 360 MegaPixel i One Shot i det ferdige resultat. Fra bakke opptak er det nesten ubegrenset . Value for Money - Husk det.

I dag jobber han med mykje forskjellig innen Foto, Film, 360 Stills og video og til slutt Timelapse/Hyperlapse.

Har bygd spesial fotorigg for å få til dette .

Har “svennebrev” som Reklamefotograf

Medlem i Norske Naturfotografer

Har godkjent for Droneflyging i klasse RO-3,  operatør LN1561

Motto:  Bruke teknikk for å strekke fotoet og videoen litt lenger

Sjekk: http://www.360norway.no/

"A good photograph is knowing where to stand"
"Ansel Adams"